konfliktne reči pametovanja 

Ko bo Facebook zakonsko obvezen

Povprečnega Slovenčka so vedno privlačile svetovne atrakcije, zaradi svojega minimalizma si je vedno želel biti del večje horde. Nikoli ga ni obšla nobena svetovna verižna igra, raznorazne piramide in podobni umski strupi, čeprav jih niti za vzorec ni, ki bi imeli pravih, vsaj poštenih koristi od tega.

To je razumljivo, ampak zakaj bi nekdo želel v družbo neznancev, manično zagovarjal spletne skupnosti, kot je današnji Facebook? Nisem član Facebooka (po besedah kvazi spletnih strokovnjakov, eden redkih), a  vseeno ponosen na uporništvo z razlogom. Pozivi z vseh strani me sicer delajo zmedenega, moja volja postaja šibka, upiram se, zmanjkuje mi moči… Kako dolgo bom zdržal ali drugače, kdaj bom v to prisiljen?

Izjava, ki je nedavno ugledala luč sveta : “Če danes nimaš Facebooka ne obstajaš!“ Definitivno ena najbolj blesavih izjav, kar sem jih slišal zadnje čase, če izvzamem najbolj iskanega pol-moškega pri nas. Razočaran sem nad absurdi izobražencev in celo nad statistikami iskalnikov, ki pol miša-pol tiča enakovredno merijo s celim tičem in pumpajo dvomljiv ego naključnim spletnim obiskovalcem.

Takšne in podobne bedastoče so še en nesporni dokaz, da je meja med genialnostjo in norostjo tanka!

Pomanjkanje samozavesti, raznorazni kompleksi, nezmožnost realne komunikacije, sramežljivost, hotenja po nečem, kar v resničnem svetu ne bo nikoli meso postalo itd, so precej tehtnejša razlaga, ki bi jo pripisal zagovornikom. Na tehtnici smiselnega ni dvomov o tem, da prevagajo preforsirane reverzne izjave posameznikov, samooklicanih analitikov.

Novačenje neznancev na #Facebook spominja na verižne igre. Veliki brat je naumil novo foro. V ogromnem kotlunaivnim pametnjakovičem kuha omamno čorbo, ki se bodo prežrti slej ali prej zvrnili v čorbo. S sabo bodo potegnili vse:

Napovedujem da bo v bližnji prihodnosti država povzela vzhičenost nad socialnimi omrežji  in si bo omislila lastno mrežo. Članstvo na platformi javne uprave bo sprva prostovoljno in brezplačno, kasneje pa obvezno in plačljivo.

Na Facebooku je vsakdo lahko lep, na Facebooku je lahko vsakdo pameten, vsakdo ima občutek veljave in je z ogromnim številom fiktivnih prijateljev popularen. Če te reči vsaj minimalistično prakticiraš v resničnem svetu si večji od milijardnega Facebooka.

Naj končam s protislovjem absurdne izjave: “Če danes nimaš Facebooka, si faca in še kako obstajaš!”

Tistim pa, ki nas superiorno tlačijo pod isto streho, upam, da bo slej ali prej, kdo je… koga od bližnjih, če bo obstoj pogojen z vpisom na kakšen ‘facebook’.

Za božjo voljo, nadihajte se O2,  nasmehnite se mimoidočemu, komunicirajte na ulici in oddvojite se za hip od spletnih skupnosti. Spoznajte razliko!

Opazili boste, da ste se izgubili!

Vaše duše lebdijo po spletu, vaša razgledanost, je kljub znanju zelo omejena.

3+

Zadnje objave

27 Thoughts to “Ko bo Facebook zakonsko obvezen”

 1. Vse, kar naštevaš, obstaja že od nastanka interneta in hecno je, da si to toplo vodo odkril šele s FaceBookom. Vsakdo je lahko bil “lep in pameten” tudi na IRCu, na spletnih forumih, drugih družbenih mrežah (MySpace) ali blogih. Nič novega torej.

  Vsakdo tudi sam odloča, s kom in na kakšen način bo komuniciral. Če je nekomu zbiranje virtualnih prijateljstev fora, potem naj kar izvoli. Večina pa ima na FB frende, ki jih pozna in s katerimi komunicira tudi izven sveta ničel in enk. Neznance oz. bežne znance pa imaš lahko tudi na msn in v imeniku GSM aparata. Neznanci berejo tudi tvoj blog, na katerem poskušaš izpasti “pameten” in “uporniški”, blog pa že sam po sebi spominja na neke vrste FB (gor lahko lepiš slike, pišeš o svojih počutjih), le da imaš “frende” v povezavah.

  Itak pa v svojih najstniško-vzvišenih tezah v zgornjem zapisu pretiravaš, morda zaradi nepoznavanja, morda namenoma, ne vem. Kot da FB account pomeni, da ne hodim ven in se ne dobivam s frendi! 😆 Pomanjkanje samozavesti, kompleksi, nezmožnost normalne komunikacije? 😆 Nizaš kliše za klišejem!

  0
 2. hac

  Zaradi ihte in nestrinjanja, si postal jezen in vse do konca prebral površno! Morda si ti en velik kliše, morda sem jaz, kdo bi vedel? Upam, da nasprotimislečih ne potiskaš na stran in jih gledaš izpod čela, kot si to naredil tokrat. Pomanjkanje samozavesti, kompleksi, nezmožnost normalne komunikacije… pa so le vzporedne domneve, ki so dobra protiutež prenapihnjenim sposobnostim facebooka, ki jih ljudje pod pretvezo strokovnosti mečejo v javost(da ne boš spet zašel, se to izrecno nanaša na podano izjavo, kot tudi ves text je posvečen posameznikom, ki pretiravajo).
  Če nisi dosleden pri branju raje ne sodi. Pa brez zamere!

  0
 3. Se strinjam z zgornjim komentarjem, vendar poglej … kako lahko kdo reče tisto izjavo, ki jo je v postu napisal. To je res ena nesramnost in sem jo že večkrat prejel ko sem rekel, da nisem na Facebooku in da se mi zdi brezveze sploh biti gor, ker itak imam že svoj blog in ta mi že dovolj zadošča pa še nimam časa za njega kaj šele za Facebook ku moraš na njem biti skoraj noč in dan, če želiš vse preveriti itd … zame so te strani potrata časa za vsakega uporabnika. In ja spet se bo najdu eden in mi rekel naj dobim life 🙂 Take strani tudi moram delat na žalost…

  0
 4. Ah hac, o nobeni ihti ni govora. 😉

  Tvoj zapis je tako konfuzen, da se iz njega praktično ne da izluščiti, da govori zgolj o tistih, ki pretiravajo. Meni izpade, kot da ciljaš na vse uporabnike FB.

  Sicer si pa tekst vmes še malo “popravil”. 😉

  0
 5. majč

  Če se ne motim, je bil citatu podoben tudi naslov oddaje debata z voditeljem Šaleharjem in gostom Savičem, aneda? Sem gledala in se smejala:) Fulll mega,špon in kaj še ne vse je bil facebok. Kaj je Pris, je kdo na rep stopu?

  0
 6. Speedy

  No, jaz sem imel na začetku kar precejšnje zadržke do FB, pa sem nato le popustil in moram reči, da mi je koristil. Z njegovo pomočjo sem obnovil nekatere zaprašene stike in se potem tudi v živo srečal z ljudmi iz preteklosti. Sam ne morem pristati na zgolj virtualno druženje, zato FB dojemam bolj kot dopolnilo in ne nadomestilo za interakcijo.

  0
 7. hac

  Mesko, nesramnost si lahko razlagaš tudi drugače.

  Daj Pris ne bluzi, pač si površen in si stopil na mino. Upam le, da imaš tisto med nogami še celo!
  Le kako bi lahko posploševal, to kot vidim je tvoja domena. Ko govoriš o konfuznosti, pravi se je oglasil!

  0
 8. hac

  Majč, ja res je. Zelo ‘zabavna’ oddaja je bila tistega dne, mogoče pa je bil Pris gost?

  Speedy, čist ok pristop!

  0
 9. majč

  Morda pa res hehehe Zmagal pa je prepričljivo resnični svet.

  0
 10. Men se pa zdi, da Prisu ni noben na rep stopil. Ima prav. Ni samo FB, so še druge strani, kjer ljudje ustvarjajo svoje profile, vpisujejo znance in neznance kot prijatelje. Tam so vsi lepi in pametni ipd.
  Blogi pa imajo prav gotovo podobno funkcijo. Predstavljamo se na njih, sprejemamo komentarje, ustvarjamo si listo bralcev in pokažemo, koga beremo mi, ….

  tako da ni treba ustvarjat križarske vojne čez FB. Vsak si izbere svoj način komunikacije ..

  0
 11. hac

  Še kako se strinjam z zadnjim stavkom Uršula. Žal pa se spotikajo navadno tisti, ki se jih po njihovih navedbah najman tičejo izpostavljeni presežki.

  0
 12. Podobnih razmišljanj se spominjam iz časov, ko so bili na tapeti mobiteli.
  Jaz sem ga kupil, ko sem ga potreboval in ker sem ga potreboval. Facebook uporabljam, zato ker moram.
  Obe orodji s pridom uporabljam in ne prvi, ne drugi me nista odvrnila od navade, da se z ljudmi najraje pogovarjam v živo.
  Če parafraziram takratno prijateljevo izjavo o mobitelih, lahko rečem, da “Facebooka ne rabim, ampak ga porabim.”

  0
 13. FB se mi zdi totalno izguba časa in energije. Saj imam vse na blogu. Ampak… blog se mi zdi tudi totalna izguba časa in energije. Torej… si moram najti partnerja. Ga trenutno nimam. Prejšnjega partnerja sem dobila z internetom. In g izgubila z internetom. Torej??? Vse je samo iluzija. Ali ne? Človek, zbudi se iz hipnoze. In človek, začni sprejemat, da imajo ljudje tisoč in eno stvar, s katero preživljajo svoj čas. In navadimo se že na to, da ni pravilnega načina življenja. Enostavno ni! :)))))

  0
 14. hac

  Kot porečeš Kitaj, zgolj in samo, za prvega nuja, za drugega razvada, tretjega nesmisel itn. Spotana stvar, ki ne dosega nadnaravnega, kot se to morda sliši iz ust posameznikov. Življenje zaradi tega ne teče v drugo smer, mar ne?

  Dajana po novem letu bo bolje!

  0
 15. “a vseeno ponosen na svoj odpor, ki mi ne dovoli kloniti.” … jst menim, da ti tako kot mnogi, Facebook napačno dojemaš… gre pač za “social network”, ki je pravzaprav največ uporabljan za izmenjavo fotografij, promocijo dogodkov in podobno… seveda so skoraj (beri samo vse) vse tiste “aplikacije” popolnoma brezvezne in jih sam ne uporabljam (ignoriram jih) mi je pa odlično to, da lahko po kakšni zabavi, dogodku,… dodam fotografije in pol lahko kaj pokomentiramo (največkrat v času službe:))

  0
 16. hac

  Mihael, ne gre za dojemanje, ampak za nerazumno poveličevanje iz ust posameznikov. Podobno je nedavno trdil nekdo na enem od forumov, da brez iPhonov, Blacbarryjev in podobnih reči fant ne more shajati skozi life… Mislim, vse kar je prav! Žal se ti tehnološki veleumi, ki na njih leti, v času polemike poskrijejo in čakajo, da nevihta poneha, vsi tebi podobni, ki pa naj bi bili iz konteksta izvzeti, pa se počutite napadene.
  Kdo pravi, da se jaz ne poslužujem tehnologij, ampak iz potrebe, kot navajaš ti in večina in zato ne vzklikamo oh in sploh, brez tega mi živeti ni.
  In še to, kar si navedel nazadnje.Dobil sem podatek, da si res ljudje v času službe privoščijo na spletu največ vragolij;)

  0
 17. thunderstorm

  Jap, tudi jaz sem že slišala, da ne obstajam če me ni na facebooku. Ne, ne, to ne drži. Ne obstajaš če te google ne najde 😉 Kakorkoli, facebooka se izogibam tudi jaz in se ga mislim še v naprej. Že od začetke uporabe interneta sem proti objavljanju svojih slik in osebnih podatkov na internetu. Tako, da nisi edini, jih poznam še kar nekaj 😉 Je pa res, da smo bolj izumirajoča vrsta…

  0
 18. skiny

  se strinjam s tabo 🙂 tudi jaz nisem na facebook-u in podobnih internetnih straneh in glej ga zlomka – še vedno obstajam. Ne bom rekla, da vsi – ampak večina se na te strani prijavi zaradi pomanjkanja samozavesti. Objavijo svoje slike in potem komaj čakajo, da jim nekdo nekaj napiše pod sliko. Potem se tukaj znajdejo dekleta, ki se še bolj pomanjkljivo oblečejo in mislijo, da so fascinirale pol moške populacije. Sploh se ne čudim, da prihaja do zlorab in podobnih reči, ker nekateri prav izzivajo. Pa ne pravim, da so to vsi, ki so na facebook-u. Moje mnenje je, da bi morali omejiti kaj se tam lahko objavi in v kakšen namen. Za mene so te strani samo poneumljanje ljudi. Toda to je le moje skromno mnenje 🙂

  0
 19. hac

  Ta z dekleti, ko omenjaš je še kako resnična in delikatna. Koliko neki je povprečni starostni prag omenjenega dela populacije?

  0
 20. skiny

  hac .. govorim nasploh. saj ta facebook ni edina spletna stran kjer se objavljajo slike in podobne reči. Zadnjič sem slučajno v knjižnici brskala po internetu, ker mi je doma nekaj crknilo in je nekdo pozabil zapreti okno. Tako sem naletela na ii2 in netlog. Ker sem kar radovedne sorte – punca pred mano pa se je pozabila odjaviti sem malo pobrskala ( vem packa sem).. no ugotovila sem, da veliko deklet v starosti 15 – 19 let nekako išče pozornost z slikami, ki niso primerne za takšne stvari. Saj po mojem mnenju ne. Naletela sem na slike mladoletnic v minikrilu in z nogami narazen, do slik, kjer si dekleta slikajo oprsje, zadnjico… našla sem celo neko “frajlico”, ki je bila zgoraj brez. Zanima me kje so ti starši. Ok, verjamem, da za te stvari sploh ne vedo, ampak vseeno bi morali biti malo bolj pozorni na te reči. V današnjem času sploh ni težko izslediti teh deklet in prav nič se ne bi čudila,če bi prišlo do bilokakšne zlorabe. V bistvu jih te stvari sploh ne ganejo in ne kapne jim, da s tem niso “frajerke”. No in ker mi ni dalo miru sem eno izmed kolegic (sem jo tudi zasledila na teh straneh), ki ima med prijatelji eno izmed “nagic” vprašala zakaj se sploh slikarijo napol nage in odgovor je bil presenetljiv – iščejo pozornost v upanju da bodo pod to sliko dobile čimveč komentarjev v smislu – uau kako si sexy ipd.

  Pa dovol o tem. Moje mnenje je pač, da današnje mlajše generacije ne cenijo več dovolj določenih reči. Telo je vsaj za mene dandanes sveta stvar in ga lahko vidi moj najbližji. Seveda jim na kraj pameti ne pride, da to ni lepo in spodobno ter da jih imajo mnogi ljudje za “lahke”. Sicer pa naj delajo kar jim srce poželi. Življenje je njihovo.

  0
 21. hac

  Skiny, tudi sam sem predvideval, da je starost tam nekje:(

  0
 22. napisal si tak post kot bi ga tudi sama, če bi imela energijo bentiti čez Facebook 🙂 tudi mene tam ni, pa glej no, še vedno obstajam.

  pa še nekaj se mi zdi: eni pravijo, da so razni facebooki in (brrr!) še huje, twitter, uporabni zato, da ljudje pridobivajo tudi poslovne stike in partnerje, ponudbe za službo in tako dalje. pa se mi zdi, da če je človek dober pri svojem delu, shaja tudi brez Facebooka. če pa si en blefer, pa se mogoče res moraš promovirat vedno in povsod – tudi na Facebooku, recimo.

  0
 23. hac

  Nina, oba verjameva, da nam napredek določene stvari poenostavi, po drugi strani pa spet nekaj zagreni. Nedvomno pa se strinjam s tabo o tistem okoli breferjev.

  0
 24. […] dolgih let je od mojega prvega prezira do največjega zalezovalca vseh časov. Ker se svet informacij spreminja sem se tokrat odločil za eksperiment in vstopli v cono […]

  0

Leave a Comment